Користь хліба

У раціоні людей, на думку вчених, хліб з'явився близько 15 000 років тому. Користь хліба відома нам з малих років, тільки в чому вона полягає, питання риторичне.

Я думаю, що ніхто не буде сперечатися і погодиться, що користь в хлібі є! Навіть завалявся скоринка хліба корисна. Вона захищає нас від ракових захворювань, наприклад, в шлунково-кишковому тракті.

В основному піджареної скоринки хліба можуть скоротити ризик винику раку шлунка на 72%. Правда, дослідникам так і не вдалося з'ясувати - чому саме кірка хліба так сприятливо може впливати на організм, але це і не так важливо.

Хліб - важливий і найбільш доступне джерело цінного рослинного білка (поряд з картоплею, крупами, бобовими), що містить ряд незамінних амінокислот (метіонін, лізин). У пшеничному хлібі білка міститься більше, ніж у житньому (відповідно 8,6 і 5,6%).
Калорійність пшеничного хліба трохи вище, ніж житнього. 100 р. житнього хліба зі шпалерного борошна дають 190 ккал., А 100 р. пшеничного хліба з борошна вищого сорту - 233 ккал. Калорійність здоби ще більше: 100 г - 297 ккал.

 

Для тих хто на дієті!

Деякі люди, бажаючи схуднути, виключають хліб з раціону харчування. Однак при цьому не піклуються про те, щоб організм отримував в достатній кількості з інших продуктів всі ті корисні речовини, які містяться в хлібі.


Як правило, лікарі не рекомендують повністю виключати хліб з раціону. Тим, хто схильний до повноти, слід, в першу чергу, відмовитися від солодощів - цукерок, тістечок, тортів, варення. Звідси й висновки, що товстіють не від хліба, товстіють від добавок: занадто багато бутербродів з маслом, сиром, ковбасою, багатошарові бутерброди, гарячі (чистий незамутнений холестерин). Від свіжих булочок, здоби з добавками, тістечок і печива. Це не продукти нас псують, це ми їх псуємо, прикрашаючи хліб добавками, що сприяють появі зайвої ваги. Між тим, якісний житній хліб допомагає худнути. Згадаймо про клітковину: вона виведе з організму зайвий баласт, забере зайвий жир, що знаходився в їжі, і знизить холестерин. Якщо ви їсте хліб у першій половині дня, зайва вага гарантовано не пристане, всі вуглеводи «спалять» денної активністю. До речі, вуглеводи розпадаються тільки при денному світлі. Тому вуглеводну їжу споживаємо годин до чотирьох. А потім - білкову. Холодна їжа менш сприяє накопиченню жиру, на її засвоєння організмом витрачається більше калорій.

Всім худне категорично показано включати в раціон хліб грубого помелу. Як його визначити? Поверхня такого хліба покрита горбиками, а м'якуш рябітся жовто-коричневими цяточками. Вченими доведено, що відчуття насичення від хліба відбувається зовсім не через калорій, а від міститься в білкових речовинах глютамінової кислоти, що грає важливу роль в процесах обміну.

 

Самий корисний хліб - з висівок!

 

Висівки - чудовий дієтичний продукт, який містить необхідну організму людини клітковину та вітаміни. Висівки мають властивість поглинати токсини і алергени, сприяють зміцненню імунітету, забезпечують наш організм клітковиною, цінними білками і вітамінами. Люди, що віддають перевагу хліб з висівками, набагато рідше страждають шлунково-кишковими захворюваннями, зайвою вагою і атеросклерозом, так як в цьому хлібі міститься багато нікотинової кислоти, необхідної організму для профілактики даних захворювань.

Висівки містять корисні харчові волокна, вітаміни і мінерали, і тому дієтологи часто призначають їх як доповнення до лікувального харчування хворим на гіпертонію, атеросклерозом, діабетом, а також при жовчнокам'яній хворобі, запорах і ожирінні. Висівки додають в каші, м'ясні та рибні страви, супи, а також готують відвар висівок - цінний вітамінний напій. Можна вживати висівки і в натуральному вигляді, попередньо просмажити їх в духовці і запарюємо окропом. Однак, незважаючи на свою корисність, не рекомендується включати в дієту для схуднення висівки в чистому вигляді. Справа в тому, що фітиновакислота, яка міститься в сирих висівках, заважає засвоєнню мінеральних речовин - ми надто швидко їх втрачаємо.


Як зберегти хліб?


Хлібопекарське виріб з житнього чи житньо-пшеничного борошна має бути реалізовано протягом 36 годин, з пшеничного протягом 24 годин, булочок масою менше 200 - т грам протягом 16 годин. Всі споживчі та смакові якості хліба найкращим чином зберігаються при температурах 20 ... 25 ° С і вологості повітря 75%. У побуті його найкраще зберігати його в хлібницях.


Ну і на завершення статті хотілося б навести кілька фактів про хліб:


1. Найбільший у світі хліб був випечений в Акапулько. Буханець довжиною 9200 метрів була спечена в січні 1996 року.
2. У цюріхському музеї виставлений хліб, вік якого - 6000 років.
3. У хлібі є всі необхідні для харчування людини речовини: білки, крохмаль, жири, вуглеводи, вітаміни та мінеральні солі.

Наші партнери
Центр обслуговування пекарів та кондитерів
http://centrpekariv.com.ua
Торгова марка Bakermash
http://bakermash.com.ua
Свято Хліба
http://sviatohliba.lviv.ua
© 2013, ТзОВ «Хліб-Трейд»