СТАТТІ

У раціоні людей, на думку вчених, хліб з'явився близько 15 000 років тому. Користь хліба відома нам з малих років, тільки в чому вона полягає, питання риторичне.

Я думаю, що ніхто не буде сперечатися і погодиться, що користь в хлібі є! Навіть завалявся скоринка хліба корисна. Вона захищає нас від ракових захворювань, наприклад, в шлунково-кишковому тракті.

В основному піджареної скоринки хліба можуть скоротити ризик винику раку шлунка на 72%. Правда, дослідникам так і не вдалося з'ясувати - чому саме кірка хліба так сприятливо може впливати на організм, але це і не так важливо.

Хліб - важливий і найбільш доступне джерело цінного рослинного білка (поряд з картоплею, крупами, бобовими), що містить ряд незамінних амінокислот (метіонін, лізин). У пшеничному хлібі білка міститься більше, ніж у житньому (відповідно 8,6 і 5,6%).
Калорійність пшеничного хліба трохи вище, ніж житнього. 100 р. житнього хліба зі шпалерного борошна дають 190 ккал., А 100 р. пшеничного хліба з борошна вищого сорту - 233 ккал. Калорійність здоби ще більше: 100 г - 297 ккал.

Для тих хто на дієті!

Деякі люди, бажаючи схуднути, виключають хліб з раціону харчування. Однак при цьому не піклуються про те, щоб організм отримував в достатній кількості з інших продуктів всі ті корисні речовини, які містяться в хлібі.

Як правило, лікарі не рекомендують повністю виключати хліб з раціону. Тим, хто схильний до повноти, слід, в першу чергу, відмовитися від солодощів - цукерок, тістечок, тортів, варення. Звідси й висновки, що товстіють не від хліба, товстіють від добавок: занадто багато бутербродів з маслом, сиром, ковбасою, багатошарові бутерброди, гарячі (чистий незамутнений холестерин). Від свіжих булочок, здоби з добавками, тістечок і печива. Це не продукти нас псують, це ми їх псуємо, прикрашаючи хліб добавками, що сприяють появі зайвої ваги. Між тим, якісний житній хліб допомагає худнути. Згадаймо про клітковину: вона виведе з організму зайвий баласт, забере зайвий жир, що знаходився в їжі, і знизить холестерин. Якщо ви їсте хліб у першій половині дня, зайва вага гарантовано не пристане, всі вуглеводи «спалять» денної активністю. До речі, вуглеводи розпадаються тільки при денному світлі. Тому вуглеводну їжу споживаємо годин до чотирьох. А потім - білкову. Холодна їжа менш сприяє накопиченню жиру, на її засвоєння організмом витрачається більше калорій.

Всім худне категорично показано включати в раціон хліб грубого помелу. Як його визначити? Поверхня такого хліба покрита горбиками, а м'якуш рябітся жовто-коричневими цяточками. Вченими доведено, що відчуття насичення від хліба відбувається зовсім не через калорій, а від міститься в білкових речовинах глютамінової кислоти, що грає важливу роль в процесах обміну.

Гільдія

ТМ “Просто добрий хліб” є засновником та активним членом Гільдії приватних пекарів та кондитерів Львівської області.

Ми надаємо технологічну та консультаційну підтримку пекарням. Будь ласка, звертайтеся!

На зв'язку

вул. Львівська бічна, 4,

с. Сокільники, Пустомитівський р.,

Львівська обл., 81130

+38 (050) 430 23 99

+38 (032) 245 84 24 (34)

Email: info@hlib.ua

Пошук